czwartek, grudnia 11, 2008

KIERUNEK DWULETNI - technik obsługi turystycznej



KWALIFIKACJA T.13: PLANOWANIE I REALIZACJA IMPREZ I USŁUG TURYSTYCZNYCH

KWALIFIKACJA T.14: PROWADZENIE INFORMACJI TURYSTYCZNEJ ORAZ SPRZEDAŻ USŁUG TURYSTYCZNYCH

Nauka tego zawodu realizowana jest w ramach Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego (KKZ).
Technik obsługi turystycznej to kierunek dla osób, które pociąga praca z ludźmi i podróże. Słuchacz kompletuje umiejętności dotyczące charakteru obsługi turystycznej, przygotowuje i sprzedaje oferty, a także uczy się jak sprawnie organizować, realizować i rozliczać imprezy oraz wszelkiego rodzaju przedsięwzięcia turystyczne. Potrafi udzielić informacji na temat usług przewodnickich, pilotażu, noclegowych. Absolwent sprawnie obsługuje konferencje i kongresy oraz umiejętnie prowadzi dokumentację związaną z organizacją imprez i usług turystycznych. Realizuje zadania w systemach rezerwacyjnych, prowadzi także działania marketingowe na rzecz turystyki.

CZAS TRWANIA NAUKI

2 lata (4 semestry).

SYSTEM NAUKI

Dzienny, wieczorowy lub zaoczny.

TYTUŁ ZAWODOWY

Ukończenie jednego z  poziomów kwalifikacji skutkuje otrzymaniem zaświadczenia o posiadaniu kwalifikacji zawodowych w danym zakresie, a ukończenie obu jest równoznaczne z uzyskaniem tytułu technika. Zgodnie z reformą Ministerstwa Edukacji Narodowej od września 2012 roku w kwalifikacyjnych kursach zawodowych mogą uczestniczyć wszystkie osoby pełnoletnie, które ukończyły minimum gimnazjum bądź ośmioletnią szkołę podstawową. W celu uzyskania tytułu technika należy mieć ukończoną minimum szkołę średnią. Matura nie jest wymagana.

PRACA

Technik obsługi turystycznej może znaleźć zatrudnienie w biurach podróży, jednostkach obsługi ruchu turystycznego, placówkach informacji turystycznej, administracji rządowej i samorządowej, obiektach noclegowych, biurach organizatorów kongresów i konferencji

Wykaz przedmiotów:

 Lp.
 Przedmiot      
Razem w cyklu kształcenia
Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów:
1
Język obcy zawodowy (JOZ)
30
2
Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP)
20
3
Podstawy działalności gospodarczej (PDG)
20
4
Podstawy komunikacji społecznej (KPS)
20
5
Organizacja pracy zespołu (OMZ)
20
Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno - gastronomicznego:
6
Podstawy turystyki
61
7
Podstawy działalności gospodarczej w turystyce
40
8
Podstawy prawa i ekonomiki
30
T.13: Planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych 
9
Planowanie i kalkulacja kosztów imprez i usług turystycznych
75
10
Rezerwacja imprez i usług turystycznych
70
11
Realizacja imprez i usług turystycznych
70
T.14:  Prowadzenie informacji turystycznej oraz sprzedaż usług turystycznych
12
Prowadzenie informacji turystycznej
75
13
Pracownia sprzedaży usług i imprez turystycznych
70
14
Rozliczanie imprez i usług turystycznych
70

Razem:
671


Praktyka zawodowa 12 tygodni (Łącznie 480 godzin).


Kształcenie praktyczne odbywa się w naszych pracowniach zawodowych oraz instytucjach stanowiących potencjalne miejsca zatrudnienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

GLOKer - od GLOKalny, czyli LOKalnie przygotowujący do działania na GLObalnym rynku pracy.

Uczysz się najbliżej domu, pracować możesz na całym świecie.