poniedziałek, maja 09, 2011

Warsztaty masażu ajurwedyjskiego


W dniu 26 kwietnia 2011 w szkole odbyła się prezentacja olei z firmy OLOFARM wykorzystywanych w celach konsumpcyjnych jak i do wykonywania masaży. Podczas godzinnej prezentacji można było dowiedzieć się o różnych właściwościach olei np.
Olej arachidowy powstaje ze starannie wyselekcjonowanych orzeszków ziemnych metodą tłoczenia na zimno. Jego delikatna orzechowa nuta oraz słodkawy posmak czynią z niego idealny dodatek do sałatek, surówek, sosów i gotowanych jarzyn. Używać do potraw na zimno.
Olej sezamowy powstaje ze starannie wyselekcjonowanych nasion. Olej ten posiada bogate walory aromatyczne i smakowe. Jest składnikiem dań kuchni azjatyckiej. Właśnie ten olej wybraliśmy jako idealny do wykonania masażu.
Następnie Sanoj Thomas z Kerali w Indiach, od 10 lat zajmujący się masażem ajurwedyskim przedstawił historię związaną z Ajurwedą, w rolę tłumacza wcielił się Wojciech Olchowski.
W drugim dniu warsztatu 27 kwietnia 2011 odbyła się prezentacja o Indiach i wolontariacie oraz godzinny masaż pokazowy wykonany przed Sanoja. Masaż abhjanga zaczyna się od głowy, a kończy na stopach, z opowieści naszej koleżanki która zgodziła się zostać modelem wiemy że masaż jest intensywny i porusza mięśnie o których już dawno się zapomniało.Masaż wykonywany był przy użyciu dużej ilości ciepłego oleju. W trakcie masażu toksyny i bloki są usuwane z ciała. Rytmiczne i głęboko relaksujące ruchy odblokowują kanały energetyczne pozwalając na swobodny przepływ energii życiowej.

Następnie uczestnicy warsztatu mogli przystąpić do ćwiczeń, każdy z uczestników wykonywał masaż pod okiem instruktora.
Warsztat zakończył się rozdaniem certyfikatów.
Więcej fotografii w zakładce „zdjęcia”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

GLOKer - od GLOKalny, czyli LOKalnie przygotowujący do działania na GLObalnym rynku pracy.

Uczysz się najbliżej domu, pracować możesz na całym świecie.